Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

(Download) "Den tillfÀlliga husmodern" by Karin Carlsson ~ Book PDF Kindle ePub Free

Den tillfÀlliga husmodern

📘 Read Now     đŸ“„ Download


eBook details

  • Title: Den tillfĂ€lliga husmodern
  • Author : Karin Carlsson
  • Release Date : January 07, 2014
  • Genre: Nonfiction,Books,
  • Pages : * pages
  • Size : 6250 KB

Description

Som tillfĂ€lliga husmödrar steg de första hemvĂ„rdarinnorna in i de privata hemmen under 1944 för att stĂ€da, laga mat och ta hand om barn. De var specialutbildade, uniformerade och hade statligt subventionerad lön. HemvĂ„rdarinnekĂ„ren Ă€r ett tidigt exempel pĂ„ statligt vĂ€lfĂ€rdsansvar och genom hjĂ€lpen skulle folkhĂ€lsan förbĂ€ttras, nativiteten öka och ”goda husmödrar” skapas. Men redan efter sexton Ă„r drogs satsningen tillbaka och mĂ„len hade övergivits helt.
I Den tillfÀlliga husmodern undersöker historikern Karin Carlsson hem- och omsorgsarbetet som politisk frÄga och professionaliseringsprojekt. I hemvÄrdarinnans gestalt skulle det husliga arbetet omvandlas till ett eftertraktat och respektabelt yrke. Författaren belyser hemvÄrdarinnekÄrens kompetenser, status och anstÀllningsförhÄllanden. Genom att lyfta fram deras egna berÀttelser synliggör hon Àven skillnader mellan de statliga visionerna och hemvÄrdarinnornas verklighet.
HemvÄrdarinnekÄrens historia kan tyckas kort men som exempel pÄ hur det avlönade husliga arbetet stÀndigt antagit nya former ingÄr kÄren som en del i en lÀngre utvecklingslinje. Den tillfÀlliga husmodern rör sig i skÀrningspunkten mellan ambition och verklighet, privat och offentligt, tradition och modernitet.


PDF Ebook Download "Den tillfÀlliga husmodern" Online ePub Kindle